Plesk installeren op Ubuntu 12.04

  • Berichtcategorie:Blog

Wanneer je net je nieuwe server hebt geinstalleerd met Ubuntu 12.04 en voorzien van je enkele basic security features wil je misschien je server management wat eenvoudiger maken. Het spelen in de Shell is leuk, maar ook weer niet zo leuk. Ik ben vanuit het verleden altijd gewend om Plesk te gebruiken. Ondanks de vele security issues die er zijn met het systeem, zeker al je deze niet goed onderhoud, heeft het voor mij meer voordelen dan nadelen. De manier waarop je complete websites kan overzetten van de ene server met Plesk naar de andere maakt het voor mij heel erg prettig werken. Anyways, je de reden waarom je dit artikel leest is omdat je wilt weten hoe je een kale installatie van Plesk realiseert op je nieuwe server. Here we go.

Stap 1 : Het downloaden van de autoinstaller op je server

Ga naar de Auto-installer pagina van Parallels en selecteer je OS (in dit geval Ubuntu 12.04). Je zie nu een aantal links open klappen. Kies de link van de juiste versie van je besturingssysteem (32-bit vs. 64-bit). Meestal dus 64-bits, dus kies voor de x64 versie. Kopieer je link naar je kladblok.

Login op je nieuwe server en maak een nieuwe directory aan en download de auto installer:

cd.. mkdir pleskinstallatie cd pleskinstallatie wget http://download1.parallels.com/Plesk/PP11/11.0/Ubuntu12/parallels_installer_v3.12.0_build120601.16_os_Ubuntu_12.04_x86_64

Stap 2 : het zetten van de juiste permissies voor installatie en het draaien van de installer

Om de installatie goed te kunnen starten is het belangrijk dat de gedownloade installer de juiste rechten heeft om uitgevoerd te kunnen worden. Dit doe je door het volgende commando te gebruiken:

chmod +x parallels_autoinstaller_file_name

In dit geval is dat dus :

chmod +x parallels_installer_v3.12.0_build120601.16_os_Ubuntu_12.04_x86_64

Nu kan je de installatie opstarten, gebruik hiervoor:

./parallels_autoinstaller_file_name --all-versions

En in dit geval is dat dus :

./parallels_installer_v3.12.0_build120601.16_os_Ubuntu_12.04_x86_64 --all-versions

De auto installer gaat draaien, op de meeste vragen kan je “N” kiezen voor next. Advies is de laatste “stable” versie te kiezen en geen testing versions te pakken. Kies vervolgens de “typical” setup i.p.v. de full. Als je iets anders wil proberen dan kan je dat hier doen.

Stap 3 : Het configureren en eerste keer starten van Plesk

Nu alle stappen zijn doorlopen en de installatie succesvol is gedaan kan je naar de plesk omgeving door het volgende adres in te typen in je favoriete browser :

https://12.34.56.78:8443

Hierbij is 12.34.56.78 het IP-adres van je (nieuwe) server. Je krijgt vast een melding over een SSL certificaat dat kan je negeren. Login met “root” en het password van je SSH toegang. Je krijgt nu de installatie van Plesk te zien en kan vervolgens je wachtwoord veranderen. Succes!

Troubleshooting : hostname

Loopt de installatie niet goed? Grote kans dat je de hostname nog niet hebt veranderd van je server. Open etc/hosts en verander daar de waardes achter je IP adres, vb. 12.34.56.78 servernaam.domein.ext servernaam :

nano etc/hosts

Sla de hosts op en vul het volgende commando in en draai de installatie opnieuw:

hostname servernaam

Waarbij servernaam natuurlijk de naam is die je ook in je hosts hebt aangepast.